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II. RESIDENTIAL CONSTRUCTION  
In the case of residential single-family and multi-family construction, the school fee is determined 
based on the “assessable space.” 
 
The “assessable space” is determined by calculating the “building area” for the building under 
consideration, excluding the following floor areas:  

 
A. Balcony 
B. Carport 
C. Court 
D. Deck 
E. Exterior exit balcony (per California Building Code, Chapter 10) 
F. Garage 
G. Gazebo 
H. Laundry room (detached) 
I. Patio (enclosed, unenclosed) 
J. Pool equipment room (detached) 
K. Porch 
L. Shaft floor opening (elevator, vent, trash chute, dumbwaiter) 
M. Shed (detached) 
N. Solarium 
O. Storage room (detached) 
P. Swimming pool, shower, spa (detached, outdoor/indoor) 
Q. Utility room not within building envelope (cable, electric, gas and telephone services) 
R. Unenclosed ground floor walkways 

 
III. COMMERCIAL OR INDUSTRIAL CONSTRUCTION 

In the case of commercial or industrial (non-residential) construction, the school fee is determined 
based on the “chargeable covered and enclosed space.” 
 
The California Government Code states that “commercial or industrial construction includes, but is 
not limited to, any hotel, inn, motel, tourist home or other lodging for which the maximum term of 
occupancy for guests does not exceed 30 days, but does not include any residential hotel.” 
Residential hotel means any building containing six or more guest rooms or efficiency (dwelling) 
units, intended or designed to be used, or which are used, rented, or hired out, to be occupied, or 
which are occupied, for sleeping purposes by guests, which is also the primary residence of those 
guests.  
 
The “chargeable covered or enclosed space” is determined by calculating the “building area” for 
the building under consideration, excluding the following areas: 

 
A. Court 
B. Disposal area 
C. Equipment room (housing mechanical/electrical equipment providing service to the 

building) 
D. Exterior exit balcony (per California Building Code, Chapter 10) 
E. Garage 
F. Parking structure 
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G. Shaft floor opening (elevator, vent, trash chute, dumbwaiter) 
H. Storage (incidental to the principal use) 
I. Utility room (cable, electric, gas, and telephone services) 
J. Unenclosed walkways 

 
IV. MIXED-RESIDENTIAL AND COMMERCIAL OCCUPANCIES 

Where the building occupancy is mixed and includes both residential and commercial/industrial 
occupancies, the school fees shall be based on the summation of the “assessable space” for the 
residential occupancy and, “chargeable covered and enclosed space” for the commercial/industrial 
(non-residential) occupancy.  
 
In multi-family residential facilities, spaces such as the leasing office, laundry rooms, recreation 
rooms, exercise rooms, or similar spaces which are incidental uses of the residential occupancy, 
area considered as “assessable space.” 

 
V. CHANGE OF OCCUPANCY 

Where the occupancy classification of a space is changed to residential occupancy from 
commercial/industrial (non-residential occupancy), the school fees are considered as “assessable 
space” for the residential occupancy.  

 
VI. RESIDENTIAL CARE FACILITY FOR THE ELDERLY 

Any development project for the new construction of senior citizen housing, a residential care facility 
for the elderly, or a multilevel facility (residential facility with an intermediate care facility, a skilled 
nursing facility, or a general acute care hospital) for the elderly, is subject to the limits and conditions 
applicable in the case of commercial or industrial development.  

 
VII. PHASING OF PROJECTS (PARTIAL PERMITS) 

When the applicant proposes to phase the construction of a development, the school fees shall be 
paid upon issuance of the permit for the first phase that includes the building, such as the frame. 
The chargeable square footage will be reconfirmed and may be adjusted on future phases of the 
project.  

 
VIII. EXCLUSIONS 

The following facilities are exempt: 
A. Any facility used exclusively for religious purposes that is thereby exempt from property 

taxation under California law.  
B. Any facility used exclusively as a private full-time day school as described in Section 48222 

of the California Education Code.  
C. Any facility that is owned and occupied by one or more agencies of Federal, State, or local 

government. 
D. Residential additions and conversions to residential assessable space when the net 

additional assessable space is 500 square feet or less. (California Education Code, Section 
17620(a)(1)(C)).  

E. School fees shall not be required for the reconstruction of legally-permitted residential 
dwelling units destroyed by fire, flood, earthquake, etc., as long as the area of the 
reconstruction does not exceed the square footage of the original structure, plus five 
hundred (500) square feet.  If the area of reconstruction does exceed the square footage 
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of the original structure, plus five hundred (500) square feet, than school fees shall be 
required for the square footage beyond that of the original structure.   
 
Example:    
 
Original structure = 1,000 square feet 
Area of reconstruction = 1,600 square feet 
School fees shall be paid for additional 600 square feet 

 
 

IX. SCHOOL FEE CREDITS AND EXEMPTIONS  
The County will report to the appropriate school district the applicable “assessable space” or the 
“chargeable covered and enclosed space” for the new development in accordance with this bulletin.  
 
When the scope of development includes demolition of an existing building in its entirety, and a 
“Demolition Permit” is issued, the school fee is based on the new construction of the “assessable 
space” or “chargeable covered and enclosed space”, as applicable. Credits of the school fees for 
the demolished building may be issued by the appropriate school district.  
 
When the scope of development includes demolition of portion of an existing building, the school 
fee is based on the net increase in area of the “assessable space” or “chargeable covered and 
enclosed space”, as applicable.  
 
Issues concerning credits, exemptions, or adjustment of school fees shall be addressed directly to 
the appropriate school district by the applicant.  

 
X. SCHOOL FEES RATE 

The County of San Bernardino determines “assessable space” for residential buildings, and 
“chargeable covered and enclosed space” for commercial and industrial buildings (non-residential), 
for the purpose of assessing school impact fees. The fee amounts are calculated by and paid to 
the appropriate high school and elementary school districts, or unified school district. The 
chargeable square footage breakdown for Residential/Non-Residential is displayed in the scope of 
work.  
 

 
 




